POVESTEA BRADUTULUI DE CRACIUN

Posted on | December 20, 2013 | Comments Off

Cand te gandesti la Craciun probabil primele lucruri care-ti vin in minte sunt  bradutii impodobiti si Mos Craciun.

Nu e nici o greseala in a gandi asta deoarece bradutii impodobiti sunt foarte importanti cand vine vorba de Craciun.

Mos Craciun si bradutul de Craciun au foarte mare legatura , sunt atat de legati de felul in care sarbatorim incat ne face pe unii sa credem ca Mos Craciun a inventat bradul de Craciun.  La urma urmei, Mos Craciun pune cadourile sub bradut.
Toysmall

Poate pe vremuri, inainte de braduti, obisnuia sa puna cadourile sub patul copiilor sau in cuier. Si poate s-a plictisit de asta si astfel a inventat bradutul de Craciun pentru a-i fi mai usor si mai placut sa lase cadourile…

Poate, dar Mos Craciun nu are de fapt o prea mare legatura cu bradutul de Craciun. Aceasta traditie a pornit de la crestinii germani prin anul 1500. In ceea ce priveste  decorarea bradutului povestea spune ca Martin Luther a fost primul om care si-a decorat bradutul de Craciun cu lumanari aprinse. Lui i-a venit aceasta idee cand se plimba noaptea si se uita la stele.

Ideea a prins avant la mijlocul anilor 1800 cand regina angliei si copii ei au inceput sa decoreze un brad de Craciun. Poze cu familia regala si cu decoratiile puse de acestia au ajuns in toate ziarele mari si in curand fiecare englez care se respecta a inceput o noua traditie de familie: decorarea casei cu lucruri colorate si frumos mirositoare si un copacel verde.

In alte zone lucrurile au decurs mai incet nu doar cu decorarea bradului de Craciun dar si cu sarbatorirea lui Mos Craciun si cu sarbatoarea de Craciun in sine.  Asta deoarece pana in anii 1800 Craciunul era vazut ca o sarbatoare foarte religioasa.

Nu era loc de oameni grasuti imbracati in costume rosii, decoratii colorate si lumanari si nici macar un bradut…

Dar apoi, Regina Angliei s-a bucurat de bradutul ei. Si multi emigranti din Statele Unite ale Americii, in special germanii, sarbatoreau pe 25 decembrie cu braduti impodobiti, lumini si veselie. Dupa un timp, amuzamentul acestei sarbatori a luat amploare. In spiritul modei americane, acestia nu au luat doar sarbatoarea ci au imbunatati-o. Totul trebuia sa fie mai mare, mai bun si mai festiv.

De exemplu, la turnura secolului 20, europenii foloseau braduti mici pe care ii puteau manevra usor, de inaltimea unui elev de clasa a 6-a. Dar cand americanii au inceput sa urmeze traditia bradului de craciun, ei au decis ca le plac brazii mari, asa de mari incat sa le atinga tavanul.

Apoi americanii au facut un pas inainte prin inventarea curentului electric pentru uz casnic. Bradutii erau decorati cu becuri multicolore. Casele erau pline de decoratii de fiecare culoare existenta si cu statui ale lui Mos Craciun cu sania cu reni. Fiecare oras a inceput sa aiba in fata primariei decor de craciun cu Mos Craciun si cu brazi ce atingeau cerul.

Comments

comments

Comments

Comments are closed.

  • Despre

    Pe site-ul nostru veti gasi informatii actualizate despre concursuri de pe internet pentru copii, jocuri pentru copii si ponturi despre diverse promotii si oferte de bunuri si servicii pentru cei mici. Prin intermediul newsletter-ului de pe site va tinem la curent cu ultimele noutati. Abonati-va pentru a nu pierde niciun concurs sau oferta!
  • Aboneaza-te la newsletter-ul Rudolph.ro!

    Enter your email address:

    Delivered by FeedBurner

  • Rudolph pe Facebook